To omkom, og to fik hjerneskade ved ulykken på kutteren Susanne H i august sidste år. Arbejdstilsynet og politiet henlagde sagerne.

Professor: Arbejdstilsynets praksis er absurd

Arbejdstilsynet har i årtier henlagt dødsulykker, hvor der var nære relationer mellem afdøde og arbejdsgiver. En helt absurd og stærkt kritisabel praksis, lyder kritikken fra flere eksperter.

Efterladte: Vi vil have placeret et ansvar

Myndighedernes beslutning om at henlægge dødsulykken i august 2014 på Strandby Havn uden at placere et strafferetligt ansvar vækker stor frustration hos Else-Marie og Svend Erik Christensen. De mistede deres 21-årige søn Morten Christensen ved ulykken.

- Vi har mistet vores en søn, men vi mener ikke, at nogen har fået ansvaret for ulykken. Vi vil have placeret et ansvar. Uanset hvor det ligger. Før kan vi ikke finde ro og komme videre i livet, siger Svend Erik Christensen.

Sidste år døde to fiskere, og to andre mænd fik svære hjerneskader ved en arbejdsulykke på en fiskekutter i Strandby Havn i Nordjylland. Efter dødsulykken udstedte Arbejdstilsynet strakspåbud for overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. Men herefter henlagde politiet dødsulykken efter indstilling fra Arbejdstilsynet, der henviste til, at de afdøde fiskere var i familie.

Sagen fra Strandby er langt fra enestående. Fagbladet 3F's aktindsigt i arbejdsrelaterede dødsulykker i perioden 2004-2014 viser, at Arbejdstilsynet i årevis har henlagt dødsulykker med henvisning til, at der var nære relationer mellem afdøde og arbejdsgiver.

Professor og ekspert i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle, kan hverken se et sagligt eller arbejdsmiljømæssigt fagligt argument for Arbejdstilsynets praksis.

- Det lyder helt absurd, at Arbejdstilsynet henlægger dødsulykker, hvor der er nære relationer, siger Peter Hasle.

- Dødsulykker er så alvorlige og helt klart et så væsentligt område inden for Arbejdstilsynets opgaver, at der altid bør ske en tilbundsgående undersøgelse af alle dødsulykker. Både af hensyn til at forebygge andre ulykker, men også for at se, om der kan gøres et ansvar gældende, siger han.
 

Misforstået hensyn

Heller ikke Karsten Høj, advokatfirmaet Elmer & Partnere, der er en af landets førende eksperter i arbejdsskadesager og erstatningsret, forstår logikken.

- Det er en besynderlig praksis, hvis der ved en dødsulykke er en åbenlys interesse fra de efterladte i at få placeret et ansvar. En henlæggelse kræver, at alle de faktiske omstændigheder er klarlagt. Herunder at man har talt med alle centrale vidner, fastslår Karsten Høj.

- Jeg kan ikke se en saglig begrundelse for, at Arbejdstilsynet i forbindelse med dødsulykker tager hensyn til, om der er en familiær relation og i nogle tilfælde også udvider begrebet til at omfatte en bred kreds af pårørende, naboer eller venner, siger Karsten Høj.

- Det virker, som om tilsynet ikke forfølger disse dødsulykker, fordi man tror, at familien og de efterladte ikke ønsker det. Det holder jo ikke, siger han.

Sagen om dødsulykken i Strandby blev henlagt, uden at hverken politiet eller Arbejdstilsynet talte med de to tilskadekomne, centrale vidner.
 

Behov for at få placeret et ansvar

Henrik Juel Halberg, Bjørst Advokatfirma, har ført adskillige erstatningssager efter arbejdsrelaterede dødsulykker.

- Det er stærkt kritisabelt, at Arbejdstilsynet ikke undersøger dødsulykker til bunds, hvis der er nære relationer. Men i stedet smider sagerne i en skuffe, fordi det er synd for de mennesker, som det er gået ud over, og der er nogle andre, som er kede af det, siger Henrik Juel Halberg.

- Det kan meget vel betyde, at der er vidner, som man ikke får talt med, og oplysninger og beviser, som ikke kommer frem, siger han.

Henrik Juel Halberg understreger, at Arbejdstilsynet ud over at kunne indstille til politiet, at der bliver rejst en straffesag efter en dødsulykke, også er sat i verden for at forhindre dødsulykker.

- Men hele den præventive del går tabt, hvis man bare henlægger en dødsulykke. Samtidig har de efterladte et stort behov for at få afklaret, hvem der er ansvarlig for ulykken, siger Henrik Juel Halberg.
 

Tilsyn: Menneskeligt hensyn

Fagbladet 3F har forgæves bedt om et interview med Arbejdstilsynets direktør, Peter Vesterheden. I stedet har Arbejdstilsynet sendt en skriftlig kommentar fra direktør i Tilsynscenter Nord, Charlotte Martin.

- Arbejdstilsynet har siden 1988 haft praksis for at undlade at rejse en straffesag mod en arbejdsgiver, hvis personen er i nær familie med den tilskadekomne. Det skyldes, at vi i Arbejdstilsynet tager et menneskeligt hensyn til, at det allerede har haft meget store personlige omkostninger, at man har mistet et nært familiemedlem, eller denne er kommet alvorligt til skade, skriver Charlotte Martin.

Hun understreger, at Arbejdstilsynet, også i de tilfælde hvor nære pårørende kommer til skade, fører tilsyn som ved enhver anden ulykke.

- Derfor gives der også påbud og forbud efter de normale kriterier - og derved bliver der også placeret et ansvar i forhold til arbejdsmiljøloven. Det forhold, at der ikke rejses en straffesag, er altså ikke ensbetydende med, at der ikke placeres et ansvar for overtrædelse, skriver tilsynsdirektøren.
 

Henlæggelse kræver en saglig grund

Ifølge Gorm Toftegaard Nielsen, der er professor i strafferet ved Aarhus Universitet, er der intet til hinder for Arbejdstilsynets administrative praksis.

- Det kræver ingen lovhjemmel at undlade at politianmelde en arbejdsgiver i forbindelse med en dødsulykke. Men da Arbejdstilsynet er en offentlig myndighed, skal der selvfølgelig være en saglig grund for at henlægge en sag, fastslår Gorm Toftegaard Nielsen.

Han henviser til, at hele tankegangen om ikke at retsforfølge en person, der har udvist grov uagtsomhed med døden til følge eller udvist grov uagtsomhed, der har medført skade på personen selv og andre, også kendes fra Rigsadvokatens praksis. Eller hvis for eksempel en bilist udviser grov uagtsomhed i trafikken, kører galt, og en samlever eller slægtning på passagersædet dermed mister livet.

- Dog med en udtrykkelig undtagelse, hvis der er tale om spirituskørsel, siger Gorm Toftegaard Nielsen.