Mindst 479 personer er døde i 464 arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark i årene 2004 til og med 2015.

Flest mænd i 3F-brancher dør på jobbet

Det er især mænd inden for landbrug, industri, transport og bygge-anlæg, der dør i en arbejdsulykke, viser Fagbladet 3F’s database over 464 arbejdsrelaterede dødsulykker fra 2004 til og med 2015.

Om databasen

* Fagbladet 3F har søgt aktindsigt i alle dødsulykker, hvor folk har mistet livet i forbindelse med deres arbejde i Danmark. Aktindsigten omfatter perioden fra 2004 til og med 2015.

* Fagbladet 3F har modtaget aktindsigt fra Arbejdstilsynet, Søfartsstyrelsen, Forsvaret, Energistyrelsen samt landets 12 politikredse.

* Databasen indeholder 464 dødsulykker sket i perioden 2004 til og med 2015. Mindst 479 personer er døde i de 464 arbejdsulykker.

Læs meget mere på www.dødsulykker.dk

Mænd inden for landbrug, industri, bygge og anlæg samt transport dør oftest dør på arbejde. Det viser Fagbladet 3F's kulegravning af de dødsulykker, der er sket i årene 2004 til og med 2015 i Danmark.

Fagbladet 3F har lavet en database med arbejdsrelaterede dødsulykker. Databasen indeholder 464 dødsulykker, der skete i perioden 2004 til og med 2015. Mindst 479 personer døde i de 464 arbejdsulykker.

Om de farligste brancher siger Peter Hasle, der er professor ved Aalborg Universitet og ekspert i arbejdsmiljø:

- Landbrug, fødevarer og fiskeri er brancher med relativt få ansatte. Det fortæller noget om, at risikoen dér er ekstremt stor i forhold til andre brancher. Man regner også bygge-anlæg for en risikofyldt branche. Men branchen har langt flere beskæftigede end landbrug og fiskeri.
 

Ekspert: Landmænd løber risici

Ifølge ekspert i arbejdsmiljø og souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, Kent J. Nielsen, er de farligste brancher bygge-anlæg, transport og landbrug.

- Landmænd tager ikke fridagene. Tingene skal passes, køerne skal malkes. Der er en sammenblanding af arbejdstid og fritid. En landmand er ikke bare landmand. Han er også byggearbejder og automekaniker. De laver alt på en gård, og det er ikke alt, de er uddannet til og har lige meget styr på. De løber mange risici og blander flere risiko-brancher sammen, siger Kent J. Nielsen.

- På transportområdet boner dødsulykkerne ud, fordi ulykkerne ofte er alvorlige, når de sker i trafikken. Byggeriet er sandsynligvis mere risikofyldt end industrien, fordi der arbejder mange flere på industriområdet end i byggeriet, siger han.
 

Mænd dør

Fagbladet 3F kan fastslå kønnet på 409 af de mindst 479 omkomne i perioden. I næsten 96 procent af dødsfaldene var det en mand, der omkom i en arbejdsulykke.

- Danmark har et meget kønsopdelt arbejdsmarked, sådan at de højrisikofyldte job stort set udelukkende er forbeholdt mænd. Det ville være overraskende, hvis det ikke var sådan, siger professor Peter Hasle.

Arbejdsmiljøekspert Kent J. Nielsen er på linje:

- Noget skyldes branchevilkår. Områderne landbrug, bygge-anlæg, transport og industri er overrepræsenteret, og det er mandedominerede brancher. Mænd arbejder i de mest risikofyldte erhverv, siger han.

Eksperten oplyser, at han for nogle år siden var med til at lave et forskningsprojekt om maskulinitet og ulykker.

- Mænd har flere ulykker, fordi de er mænd. Men der er også bestemte typer af mænd, der har flere ulykker, end andre mænd. De mænd, der troede på de mest klassiske, mandlige idealer om, at manden er den stærke, der skal forsvare, og har større risikovillighed, har større chance for at komme til skade, siger Kent J. Nielsen.