Alvidas Jančauskas (th.) sammen med sin datter Aurelija Jančauskaitė. Billedet er taget få måneder før, at den 48-årige arbejder døde efter en arbejdsulykke i Danmark.

"Vi betalte 26.000 kroner for at få min far hjem"

For 10 måneder siden mistede Aurelija Jančauskaitė sin far, Alvidas Jančauskas. Han døde efter en arbejdsulykke i Danmark, som har efterladt hende med et stort savn, sorg og vrede.

Sorgen, savnet, vreden og frustrationerne sidder dybt i 22-årige Aurelija Jančauskaitė fra Litauen, efter hun sidste år mistede sin far, Alvidas Jančauskas.

- Jeg er meget ked af det og forstår ikke, hvorfor han skulle dø - eller hvordan jeg har gjort mig fortjent til at skulle have det så dårligt. Det er så uretfærdigt, siger Aurelija Jančauskaitė.

Hendes far kom til Danmark 1. august 2016 for at arbejde. Her blev han indlogeret i en campingvogn på en byggeplads på A.P. Møllers Vej i Dragør sammen med flere andre litauere. Alvidas Jančauskas og hans kolleger var udlejet til den danske tømrer- og snedkervirksomhed L.J Montage, der var underleverandør på projektet, via det litauiske vikarbureau Arisanda. Den danske virksomhed havde ingen overenskomst, og det litauiske vikarbureau var ikke anmeldt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Alvidas Jančauskas og hans kolleger skulle isolere tagkonstruktionen på en fysioterapikliniks genoptræningshal, der målte cirka 30 meter i bredden. Hallens tagkonstruktion bestod af en række bjælker monteret oven på en bærende stålkonstruktion. Bjælkerne var placeret med en afstand på én meter fra hinanden. Der var monteret taglægter på undersiden af bjælkelaget, men der var ikke etableret nogen former for sikring mod gennemstyrtning i tagkonstruktionen.

Så sin far falde ned

På sin anden arbejdsdag træder Alvidas Jančauskas ud på en lægte, som ikke er fastgjort ordentlig under tagspærrene. Lægten giver efter, og han falder cirka otte meter ned og rammer et betongulv.

Han får kraniebrud, brækker flere knogler i ansigtet, nakken, en brysthvirvel og får flere andre skader ved ulykken. Da en lægeambulance kommer til ulykkesstedet, bliver der givet hjertemassage, inden den svært kvæstede Alvidas Jančauskas i ambulance bliver bragt til intensiv afdeling på Rigshospitalet i København, hvor han senere bliver lagt i kunstigt koma.

Ulykken sker tirsdag 2. august 2016 og bliver overværet af Aurelija Jančauskaitės i dag 21-årige lillebror, der på daværende tidspunkt er i Danmark med henblik på også at få et job.

- Min bror så vores far falde ned, siger Aurelija Jančauskaitė, der oplyser, at hendes bror ikke ønsker at udtale sig om ulykken.

Fik først besked flere dage senere

Samme dag, som ulykken sker, kommer Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg på ulykkestedet. Den danske virksomheds ejer oplyser ifølge tilsynet, at han havde planlagt, hvordan arbejdet skulle udføres, samt at han instruerede den ene af de tre litauere, som kunne engelsk, og at denne litauer efterfølgende instruerede sine to landsmænd. Ejeren oplyser også, at han selv førte tilsyn med arbejdet.

Dagen efter ulykken udsteder Arbejdstilsynet et forbud til den danske virksomhed på grund af den manglende sikkerhed på byggepladsen. Samme dag anmelder Arbejdstilsynet også den danske virksomhed til Skatteministeriet, fordi det litauiske vikarbureau ikke er anmeldt i Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Aurelija Jančauskaitė hører først om sin fars ulykke 8. august sidste år:

- Jeg fik besked meget sent. Min familie var bange for, hvordan jeg ville reagere, og vidste ikke, hvordan de skulle fortælle mig det, siger hun.

Alvorlig hjerneskade

Aurelija Jančauskaitė reagerede med sorg og vrede, men søgte hurtigt råd og hjælp på internettet og kontaktede en advokat samt en tolk, der siden har hjulpet hende og familien.

- Vi er overraskede over, at man kan få lov til at arbejde i den højde uden sikkerhedsliner eller hjelme i Danmark, siger Aurelija Jančauskaitė og fortsætter:

- Men mens min far var indlagt i Danmark, fik vi at vide af de danske læger og sygeplejersker, at hans tilstand var stabil, og at han ville overleve og komme sig.

Da Alvidas Jančauskas har været indlagt på Rigshospitalet i nogle uger, ringer en dansk læge for at få en samtale med hans familie. Aurelija Jančauskaitės bror, tante, familiens advokat og tolk deltager i samtalen. Beskeden fra lægen er ikke god: Der er gået for lang tid til, at Alvidas Jančauskas vil kunne komme sig.

- Lægen sagde, at han havde en stor og alvorlig hjerneskade og ikke ville overleve. Han ville heller ikke kunne klare at blive transporteret til Litauen, fortæller Aurelija Jančauskaitė.

Døde to dage efter hjemkomsten

Familien ønsker dog at få ham hjem, og da det vil koste omkring en halv million kroner at få ham fløjet hjem, betaler familien i stedet 3.500 euro - svarende til lidt over 26.000 kroner - for at få ham kørt til Litauen i en lægeambulance med respirator.

Hjemtransporten sker 27. august 2016. Alvidas Jančauskas dør to dage senere på et privathospital i Litauens næststørste by, Kaunas.

Han blev 48 år.

- Min far arbejdede i udlandet det meste af sit liv og tog til Danmark for at arbejde. Han ønskede et bedre liv. Han ville bygge et hus og havde planer om at hjælpe sine børn og sit barnebarn, siger Aurelija Jančauskaitė.

- Min datter blev født 8. maj 2016. Min far nåede at se hende to gange. Han får aldrig mulighed for at se hende igen. Det er svært at forstå, siger hun.


FOTO: Privat